Toeval of niet, vorige week kwam ik twee keer het gerecht Babi pangang tegen online. De eerste keer was humoristisch van aard. Politiewoordvoerder (én oud-deelnemer van Wie is De Mol?) Ellie Lust probeert in YouTube filmpjes van AT5 verschillende gerechten of drankjes uit. De kijker komt dan aan het einde van het filmpje achter of Ellie het lust (snap je?). Of dit nou grappig moet zijn, laat ik aan jullie over, maar ik moest er wel even om gniffelen.
Ellie lust dus wel babi pangang en met dit filmpje in mijn achterhoofd kwam ik een uitzending van De Aardappeleters tegen waarin juist de geschiedenis van dit gerecht wordt behandeld. Uit de gids:
De aardappeleter kijkt op zondag, met het bord op schoot naar Studio Sport. En wat ligt er op dat bord: babi pangang. Volksstammen zijn ermee opgegroeid. Aardappeleter Joris Vermeer zoekt gehucht, stad en land af naar de oorsprong van onze babi pangang. De eerste stop: de Chinees van IJmuiden. En, verrassing, het meest bekende Chinese gerecht blijkt Indonesisch.
Ik heb even het laatste stuk dik gedrukt, omdat ik dit wel opvallend vond. De woorden ‘Babi pangang’ zijn overduidelijk Indonesisch (en dus niet Chinees), dat ik het juist wel een verrassing vind dat men denkt dat het gerecht Chinees is. Maar dit terzijde…
In De Aardappeleters gaat presentator Joris Vermeer dus naar Sumatra in Indonesië om bij de Batak (een stam rond het Tobameer die overwegend christelijk is) naar hun versie van Babi Pangang te kijken. Erg interessant om de geschiedenis van een eetgerecht te zien en wat de rol ervan binnen een gemeenschap kan zijn. Waar ik de makers van deze aflevering moet feliciteren, is dat het er allemaal prachtig uitziet. Zelfs in de regen en mist ziet de omgeving er uit als in een toeristenfolder.
Tip: Vermeer gaat ook in op het verschil tussen Babi Pangang B1 en Babi Pangang B2 (vanaf 12:22 in de YouTube video). Handig om te weten indien je deze streek wilt gaan bezoeken. 🙂
Indien de video op YouTube wordt verwijderd, kun je hier de uitzending terugzien op NPO.nl.
Koloniale tijd
De Nederlandse koloniale tijd krijgt natuurlijk ook wat aandacht. Zo heeft men het over de zogenaamde pustaha. Dit zijn boeken waarin kennis van verschillende generaties van Batak-priesters is in opgetekend. Het eeuwenoude recept van babi pangang zou één van de onderdelen van die kennis kunnen zijn.
Tekst loopt onder afbeelding door
Tijdens de koloniale periode zijn veel van die pustaha verzameld en naar musea in Nederland gebracht. Een bijzonder exemplaar, dat ook te zien is in de aflevering, ligt in het Tropenmuseum in Amsterdam.
Zo komen we dus in enkele stappen van Ellie Lust naar de koloniale collectie van het Tropenmuseum. Wat het bekijken van een leuk YouTube filmpje tot gevolg kan hebben!